1. Li, S. Substitutes for bear bile for the treatment of liver diseases: research progress and future perspective / S. Li, H.Y. Tan, N. Wang, M. Hong, L. Li, F. Cheung, Y. Feng // Evid Based Complement Alternat Med. – 2016. – Article 4305074.
2. Курзова, А.А. Сравнительная оценка различных методов извлечения жира из многокомпонентных мясных систем / А.А. Курзова, А.С. Князева, Н.Л. Вострикова // Все о мясе. – 2018. – № 3. – С. 28-31. DOI: 10.21323/2071-2499-2018-3-28-31.
Kurzova, A.A. Sravnitel'naya otsenka razlichnykh metodov izvlecheniya zhira iz mnogokomponentnykh myasnykh sistem [Comparative assessment of various methods for extracting fat from multicomponent meat systems] / A.A. Kurzova, A.S. Knyazeva, N.L. Vostrikova // Vsyo o myase. – 2018. – № 3. – Р. 28-31. DOI: 10.21323/2071-2499-2018-3-28-31.
3. Вострикова, Н.Л. Методические аспекты извлечения липидов из биологических матриц / Н.Л. Вострикова, О.А. Кузнецова, А.В. Куликовский // Теория и практика переработки мяса. – 2018. – Т. 3. – № 2. – С. 4-21. DOI: 10.21323/2414-438X-2018-3-2-4-21.
Vostrikova, N.L. Metodicheskiye aspekty izvlecheniya lipidov iz biologicheskikh matrits [Methodological aspects of lipid extraction from biological matrices] / N.L. Vostrikova, O.A. Kuznetsova, A.V. Kulikovskiy // Theory and practice of meat processing. – 2018. – T. 3. – № 2. – P. 4-21. DOI: 10.21323/2414-438X-2018-3-2-4-21.
4. Патент РФ № 2679711, C11B 1/00. Линия получения жира страуса / М.В. Горбачева, В.Е. Тарасов, С.В. Тарасов, А.И. Сапожникова, И.М. Гордиенко. – Заявл. 15.05.2018. – Опубл. 12.02.2019. – Бюл. № 5.
Patent RF № 2679711, C11B 1/00. Liniya polucheniya zhira strausa [Ostrich fat production line] / M.V. Gorbacheva, V.Ye. Tarasov, S.V. Tarasov, A.I. Sapozhnikova, I.M. Gordiyenko. – Zayavl. 15.05.2018. – Opubl. 12.02.2019. – Byul. № 5.
5. Патент РФ № 2683559, C11B 1/00, C11B 1/12. Способ получения топленого жира страуса / М.В. Горбачева, В.Е. Тарасов, А.И. Сапожникова, И.М. Гордиенко, О.А. Стрепетова. – Заявл. 28.12.2017. – Опубл. 28.03.2019. – Бюл. № 10.
Patent RF № 2683559, C11B 1/00, C11B 1/12. Sposob polucheniya toplenogo zhira strausa [Method for obtaining rendered ostrich fat] / M.V. Gorbacheva, V.Ye. Tarasov, A.I. Sapozhnikova, I.M. Gordiyenko, O.A. Strepetova. – Zayavl. 28.12.2017. – Opubl. 28.03.2019. – Byul. № 10.
6. Горбачева, М.В. Новые технические решения интенсификации процесса жироизвлечения / М.В. Горбачева, В.Е. Тарасов, А.И. Сапожникова // Инновации в пищевой промышленности: образование, наука, производство: материалы 4-й Всероссийской научно-практической конференции, Благовещенск, 20 февраля 2020 г. – Благовещенск: Дальневосточный ГАУ, 2020. – С. 34-38.
Gorbacheva, M.V. Novyye tekhnicheskiye resheniya intensifikatsii protsessa zhiroizvlecheniya [New technical solutions for intensifying the fat extraction process] / M.V. Gorbacheva, V.Ye. Tarasov, A.I. Sapozhnikova // Innovatsii v pishchevoy promyshlennosti: obrazovaniye, nauka, proizvodstvo: materialy 4-y Vserossiyskoy nauchno-prakticheskoy konferentsii, Blagoveshchensk, 20 fevralya 2020 g. – Blagoveshchensk: Dal'nevostochnyy GAU, 2020. – Р. 34-38.
7. Jennings, S. The effects of fishing on marine ecosystems / S. Jennings, M.J. Kaiser // Advances in Marine Biology. – 1998. – V. 34. – P. 201-212, 212e, 213-352.
8. Патент РФ № 2636155, C11B 1/12, C11B 13/00. Микроволновая технология извлечения жира из жиросодержащего сырья / Г.В. Жданкин, А.Г. Самоделкин, Г.В. Новикова, М.В. Белова, Б.И. Горбунов. – Заявл. 20.12.2016. – Опубл. 21.11.2017. – Бюл. № 33.
Patent RF № 2636155, C11B 1/12, C11B 13/00. Mikrovolnovaya tekhnologiya izvlecheniya zhira iz zhirosoderzhashchego syr'ya [Microwave technology for extracting fat from fat-containing raw materials] / G.V. Zhdankin, A.G. Samodelkin, G.V. Novikova, M.V. Belova, B.I. Gorbunov. – Zayavl. 20.12.2016. – Opubl. 21.11.2017. – Byul. № 33.
9. Жданкин, Г.В. Разработка многомодульной сверхвысокочастотной установки для термообработки сырья животного происхождения / Г.В. Жданкин, Б.Г. Зиганшин, М.В. Белова // Вестник Казанского государственного аграрного университета. – 2016. – Т. 11. – № 4 (42). – С. 79-83.
Zhdankin, G.V. Razrabotka mnogomodul'noy sverkhvysokochastotnoy ustanovki dlya termoobrabotki syr'ya zhivotnogo proiskhozhdeniya [Development of a multi-module ultra-high-frequency installation for heat treatment of raw materials of animal origin] / G.V. Zhdankin, B.G. Ziganshin, M.V. Belova // Vestnik Kazanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. – 2016. – T. 11. – № 4 (42). – P. 79-83.
10. Cunha, A.F. Fat extraction from fleshings-optimization of operating conditions / A.F. Cunha, N.S. Caetano, E. Ramalho, A. Crispim // Energy Reports. – 2020. – V. 6. – Suppl. 8. – P. 381-390. DOI: 10.1016/j.egyr.2020.11.176.
11. Poruchikov, D. UHF device introduction for animal raw material processing / D. Poruchikov, G. Samarin, A. Vasilyev, I. Ershova, T. Normova, G. Aleksandrova, I. Filippova // Helix. – 2020. – V. 10. – № 3. – P. 64-68. DOI: 10.29042/2020-10-3-64-68.
12. Slobodchikova, M.N. New aspects of waste-free use of secondary raw materials of horse breeding in Yakutia / M.N. Slobodchikova, V.T. Vasilyeva, R.V. Ivanov, Y.M. Lebedeva // Problems of Nutrition. – 2018. – V. 87. – Р. 87-92.
13. Ali, A. Machine learning approach for classifying corn seeds using hybrid traits / A. Ali, S. Kadri, U.K. Mashwani, B.S. Belhauari, S. Naim, S. Rafik, F. Jamal, S. Chesno, S. Anam // International Journal of Food Properties. – 2020. – V. 23. – Р. 1097-1111.
14. Ahn, T. A method for determining humidity during withering of black tea based on the trust of a convolutional neural network / T. Ahn, H. Yu, S. Yang, G. Liang, J. Chen, Z. Hu, B. Hu, S.J. Dong // Food Process Eng. – 2020. – V. 43. – P. 13428.
15. Bhargava, A. Automatic detection and sorting of multiple fruits using machine learning / A. Bhargava, A. Barisal // Analysis of food products. Methods. – 2020. – V. 13. – P. 751-761.
16. Borodulin, D.M. Neural network and home hydroponics / D.M. Borodulin, A.V. Shafray, A.A. Maksimenko // The food process. Tech. Technology. – 2023. – V. 53. – P. 384-395.
17. Chen, J.D. Identification of rice plant diseases based on deep transfer learning / J.D. Chen, D.F. Zhang, Y.A. Nanehkaran, D.L. Li // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2020. – V. 100. – P. 3246-3256.
18. Ekiz, B. Comparison of decision tree, artificial neural network and multiple regression methods for predicting the composition of goat carcass tissues / B. Ekiz, O. Baigul, H. Yalchintan, M. Ozkan // Meat science. – 2020. – V. 161. – P. 108011.
19. Shafray, A.V. Modeling of physiological parameters of brewer's yeast during storage with natural zeolite-containing tuffs using artificial neural networks / A.V. Shafray, L.V. Permyakova, D.M. Borodulin, I.Y. Sergeeva // Information. – 2022. – V. 13. – P. 529.
20. Tarafdar, A. Using a combined neural network approach and a genetic algorithm to predict complex rheological characteristics of microfluidized sugar cane juice / A. Tarafdar, B.P. Kaur, P.K. Nema, O.A. Babar, D. Kumar // LWT is the science of food. Technology. – 2020. – V. 123. – P. 109058.
21. Torshizi, M.V. Classification by an artificial neural network of mushroom color changes under UV – A irradiation / M.V. Torshizi, A. Asgari, F. Tabarsa, P. Danesh, A. Akbarzade // Karpatiets J. Food science. Technology. – 2020. – V. 12. – P. 157-167.
22. Vasigi-Shojae, H. Prediction of mechanical properties of Golden Delicious apples using ultrasound technology and artificial neural network / H. Vasigi-Shojae, M. Golami-Parashkouhi, D. Mohammadzamani, A. Soheili // Analysis of food products. Methods. – 2020. – V. 13. – P. 699-705.
23. Google Colab. Electronic resource. – Access mode: [https://colab.research.google.com/]. Date of access: 25.03.2024.
24. Bochkarev, A. Performance indicators (error measurements) in machine learning regression, forecasting and predictive analytics: properties and typology / A. Bochkarev // Interdisciplinary Journal of Information, Knowledge and Management. – 2019. – V. 14. – P. 45-79.
25. Лисицын, А.Б. Окисление липидов: механизм, динамика, ингибирование / А.Б. Лисицын, Е.К. Туниева, Н.А. Горбунова // Все о мясе. – 2015. – № 1. – С. 10-15.
Lisitsyn, A.B. Okisleniye lipidov: mekhanizm, dinamika, ingibirovaniye [Lipid oxidation: mechanism, dynamics, inhibition] / A.B. Lisitsyn, Ye.K. Tuniyeva, N.A. Gorbunova // Vsyo o myase. – 2015. – № 1. – P. 10-15.
26. Гущин, В.В. Влияние теплового нагрева на жирнокислотный состав мяса индейки, обогащённого льняным маслом / В.В. Гущин, И.Л. Стефанова, Ю.Н. Красюков, Л.В. Шахназарова // Теория и практика переработки мяса. – 2016. – Т. 1. – № 1. – С. 62-74. DOI: 10.21323/2114-441X-2016-1-62-74.
Gushchin, V.V. Vliyaniye teplovogo nagreva na zhirnokislotnyy sostav myasa indeyki, obogashchonnogo l'nyanym maslom [Influence of thermal heating on the fatty acid composition of turkey meat enriched with linseed oil] / V.V. Gushchin, I.L. Stefanova, Yu.N. Krasyukov, L.V. Shakhnazarova // Theory and practice of meat processing. – 2016. – T. 1. – № 1. – P. 62-74. DOI: 10.21323/2114-441X-2016-1-62-74.
27. Туниева, Е.К. Влияние термической обработки на окисление жиров и белков / Е.К. Туниева, В.В. Насонова, А.А. Мотовилина, Е.В. Милеенкова // Все о мясе. – 2022. – № 2. – С. 10-13. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-2-10-13.
Tuniyeva, Ye.K. Vliyaniye termicheskoy obrabotki na okisleniye zhirov i belkov [The influence of heat treatment on the oxidation of fats and proteins] / Ye.K. Tuniyeva, V.V. Nasonova, A.A. Motovilina, Ye.V. Mileyenkova // Vsyo o myase. – 2022. – № 2. – P. 10-13. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-2-10-13.